Јован Марков

Почетак » Нешто што волим » Огледи – Experiments

Огледи – Experiments

За почетак писања на овом блогу желим да са вама поделим свој YouTube канал посвећен популаризацији науке на који повремено поставим понеки видео. 🙂

Огледи који су на њему приказани (а које можете погледати ако кликнете на овај текст) били су основа за много већи број експеримената, изложби и презентација који су представљени на првом Школском фестивалу науке у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ у Београду (који је недавно доживео и своје друго издање).

Магнетно поље

Циљ одржавања Школског фестивала науке у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ је да се свим ученицима приближе предмети које изучавају у оквиру редовне наставе. Код млађих да се развеје зебња у вези предмета који их чекају у вишим разредима: историја, географија и биологија у петом, физика у шестом и хемија у седмом разреду, те да једва чекају да почну да их уче, а код старијих ученика да се укључе у једну прелепу заједничку активност у којој ће учествовати у експериментима и преносити знање другима. Тиме ће се и они више заинтересовати за градиво које и иначе треба да савладају, развиће тимски дух и бити поносни што су учествовали у таквом лепом догађају као што је фестивал науке у њиховој основној школи.

После успешно одржаног првог Школског фестивала науке, уследило је и друго издање, још лепше и садржајније. Уз садашње ђаке, пуно бивших ученика ове школе је волонтирало у својој некадашњој школи, а велики искорак напред, што се тиче садржаја и квалитета фестивала, учинили су својим изузетно занимљивим и инспиративним предавањима Ана Тришовић, некадашња ученица генерације у Деспоту, а сада студент Машинског и Рачунарског факултета и Јелена Стојковић и Владимир Петровић, обоје студенти Електротехничког факултета. Градска општина Звездара нам је оба пута помогла значајним средствима уз које нам је било много лакше да урадимо оно што смо замислили.

:)

Жеља свих нас који организујемо Школски фестивал науке у Деспоту је да он заживи и постане традициона манифестација, која ће послужити као пример и другим школама, којима ћемо врло радо пренети своја искуства те да и они у блиској будућности имају своје фестивале науке. У ту сврху смо отворили Фејсбук групу: „Звездарски школски фестивали науке“, како би лакше размењивали информације са будућим организаторима других школских фестивала на територији Градске општине Звездара, али и ван ње. Самим тим, и гости који нису са територије Звездаре су добродошли. Довољно је да их интересује популаризација науке! 🙂

Фестивал је сачињен од занимљивих експеримената у којима могу да учествују и посетиоци, као и изложби и презентација. Трудили смо се да буде заступљено што више предмета који постоје у школи, неки самостално а неки заједнички у оквиру разних области. Још један од циљева Школског фестивала науке у Деспоту је да дођемо до неких оригиналних огледа, те да са њима конкуришемо и учествујемо на великом Фестивалу науке у Београду, што смо и учинити на овогодишњем Фестивалу науке 6.0! У међувремену смо приредили мини фестивал науке у вртићу Звончица у Миријеву, на коме су учествовали ученици-демонстратори са Школског фестивала организовани од стране професорке физике Слађане Шкода. Поред тога су ученици из Деспота учествовали и на првом звездарском фестивалу науке, који је одржан у оквиру традиционалног Фестивала културе младих, Zvezdarijade, који је осмислила Соња Стаменовић, а организовала Градска општина Звездара.

Да Школски фестивал у Деспоту буде што успешнији, оба пута су нам свесрдно помогли наши вееелики пријатељи из Центра за промоцију науке, односно његови научници са директорком Центра Александром Дрецун и Александра Николић са својим научницима из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Узгред биди речено, припреме за Школски фестивал науке у Деспоту 3.0 су одавно почеле. Биће нових… Ма, свакако ће бити још бољи од претходних. Доћи ћете, па ћете видети.

.

 


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: